BMC – Bagaimana Menilai Segmen Pelanggan (Part 1)

Menetapkan kumpulan sasaran “target customer” untuk biz yang kita jalankan adalah tidak mencukupi tanpa membuat sebarang tindakan susulan. Dalam pengurusan perniagaan, kita perlu sentiasa menambah baik segmen atau kumpulan pelanggan yang kita ada. Bagaimana kita dapat menambah baik segmen pelanggan yang kita ada? Dengan melakukan penilaian segmen pelanggan. Bagi yang masih kurang jelas mengenai segmen pelanggan BMC, boleh rujuk post terdahulu di sini. Boleh juga rujuk di sini untuk penerangan mengenai BMC.

 

KENAPA PERLU MENILAI PELANGGAN YANG KITA ADA?

Menilai pelanggan boleh dilakukan dari segi kekerapan pembelian, jumlah pembelian dan “pattern” pembelian. Kenapa kita perlu menilai pelanggan? Menilai pelanggan membantu kita mengenal pasti golongan “pelanggan” yang berpotensi untuk menaikkan “profit margin” atau memberi keuntungan yang berterusan. Dengan mengenal pasti pelanggan yang berpotensi, kita boleh fokus menjalankan biz atau perniagaan dengan mengambil kira atau berdasarkan keperluan pelanggan utama ini. Kita juga dapat mengetahui tabiat pelanggan dari segi keperluan pembelian. Kita boleh menilai pelanggan berdasarkan kepada empat kategori; – pelanggan kerap (frequent customer), pelanggan biasa (common customer), pelanggan baru (new customer) dan pelanggan yang hilang (lost customer).

Pelanggan kerap / Frequent customer – Pelanggan yang sering menggunakan servis perkhidmatan atau membeli produk biz yang kita jalankan. Golongan ini ialah pelanggan yang utama dan memberikan keuntungan yang paling banyak.

Pelanggan biasa / Common customer – Pelanggan biasa yang hanya wujud berdasarkan faktor keperluan. Bilangan golongan ini adalah sedikit dan hanya mempengaruhi skala keuntungan dengan kadar yang sangat minimum.

Pelanggan baru / New customer – Pelanggan baru tetapi berpotensi untuk dijadikan pelanggan kerap. Golongan ini ialah golongan yang baru berjinak-jinak dalam menggunakan servis perkhidmatan atau membeli produk biz kita.

Lost customer/ Pelanggan yang hilang – Pelanggan yang hanya menggunakan servis perkhidmatan / produk biz dalam kuantiti yang sangat sedikit dalam jangka masa yang panjang. Golongan ini mungkin hanya menggunakan perkhidmatan/produk biz kita hanya sekali dalam seumur hidup atau dalam tempoh beberapa tahun.

 

BAGAIMANA CARA MENDAPAT MAKLUMAT PELANGGAN?

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan maklumat pelanggan. Dua cara akan dikongsikan dalam post ini. Cara pertama adalah dengan menggunakan “kad keahlian” atau “membership card”. Setiap kad mempunyai nombor keahlian yang berbeza. Kekerapan pembelian atau penggunaan servis perkhidmatan menggunakan kad ini akan direkod dalam sistem database atau pangkalan data setiap kali bayaran dibuat. Ini membolehkan kita meletakkan pelanggan atau “customer” yang memegang kad keahlian tersebut dalam kategori frequent, common, new atau lost customer. Pelanggan selalunya akan ditawarkan faedah-faedah yang menarik jika memiliki “membership card” seperti penebusan mata ganjaran yang berupa barangan atau hadiah wang tunai. Mewujudkan sistem “membership card” bagi pelanggan juga mendorong pelanggan untuk kerap menggunakan servis perkhidmatan / produk biz kita.
Cara yang kedua ialah menggunakan borang peraduan. Selain meningkatkan hasil jualan atau keuntungan, borang peraduan juga berfungsi sebagai “database bercetak” bagi mengumpul maklumat pelanggan. Jika kita sedar, borang peraduan selalunya akan meminta maklumat seperti nama dan nombor kad pengenalan diri. Nombor kad pengenalan diri adalah unik. Dengan cara ini, kita dapat mengetahui golongan pembeli utama dari segi umur dan jantina.

PANDUAN RINGKAS CARA MENGISI TEMPLATE BMC
SECARA PERCUMA DI KHAIZ EMPIRE!

  Comments are closed

  Khaiz Empire
  C-1st-7, 1st Floor, Block C,Lorong Bizhub 1A,
  Bandar Sierra, Mile 13.5, Jalan Tuaran,
  88450 Kota Kinabalu, Sabah
  No DBKK : 0000159445 T
  © Since 2013 Khaiz Empire. All rights reserved.