4 Jenis e-Commerce yang Perlu Anda Tahu !

E-Commerce adalah laman web yang menjual sesuatu produk, yang lengkap dengan sistem tempahan dan pembayaran online. Dalam bahasa melayunya ia dipanggil kedai online, laman web perniagaan dan yang kerajaan kita panggil sebagai e-Dagang.

 

Terdapat beberapa jenis e-commerce yang sering digunakan .Antaranya ialah :-

1.B2B (Perniagaan ke Perniagaan)

Tentang Salam dan Hukum Jabat Tangan di Tengah Wabah Virus Corona

B2B atau Business to Business digunakan untuk syarikat yang membuat e-Commerce untuk menjual produk kepada syarikat lain. Biasanya, ia digunakan untuk menjual bahan mentah seperti kedai alat ganti kenderaan.

2.B2C (Perniagaan untuk Pengguna)

Mau Jago Berkomunikasi? Baca Ini - Tribun Timur

Business-to-Consumers , di sisi lain, adalah model yang diadopsi oleh syarikat yang menjual kepada pengguna akhir, dan mewakili kebanyakan e-Commerces. Nike dan Vans e-Commerces adalah kedua-dua contoh B2C.

3.C2B (Pengguna ke Perniagaan)

8 Cara meningkatkan kemampuan komunikasi demi kemajuan karier

Consumer-to-Business (C2B) adalah penyongsangan model perniagaan tradisional di mana pengguna menyediakan perkhidmatannya kepada syarikat. Platform freelancer seperti Freelancer.com didasarkan pada hubungan seperti ini.

4.C2C (Pengguna ke Pengguna)

C2C adalah transaksi barang atau yang dilakukan dari pengguna kepada pengguna. C2C terbagi atas dua model yakni marketplace dan classifed. Consumer-to-Consumer  yang merangkumi hubungan antara pembeli, biasa di forum dan pasar seperti eBay, Alibaba, dan Shopee.

E-commerce memudahkan orang ramai membeli-belah disamping itu juga menawarkan orang ramai untuk berniaga didalamnya.Dengan adanya e-commerce mampu memudahkan dan meningkatkan tahap ekonomi.

  Comments are closed

  Khaiz Empire
  C-1st-7, 1st Floor, Block C,Lorong Bizhub 1A,
  Bandar Sierra, Mile 13.5, Jalan Tuaran,
  88450 Kota Kinabalu, Sabah
  No DBKK : 0000159445 T
  © Since 2013 Khaiz Empire. All rights reserved.