BMC : Tawaran Nilai

 

 


Tawaran nilai atau juga dikenali sebagai “value propositions” dalam BMC merujuk kepada kelebihan yang kita tawarkan dalam business atau perniagaan kita. Tawaran nilai yang kita tawarkan mestilah spesifik dengan pelanggan yang kita sasarkan. Jika “value propositions” tidak menepati kehendak sasaran pengguna atau pelanggan, pengubahsuaian tawaran nilai perlu dilakukan.

Kunci utama dalam membina “value propositions” adalah; menyelesaikan masalah, memuaskan kehendak pelanggan dan memberi nilai tambah (value added).

Contoh tawaran nilai (value proposition) yang mampu menyelesaikan masalah pelanggan:

Pelajar sekolah memerlukan bekalan air setiap kali ke sekolah. Membawa bekalan air dari rumah adalah lebih jimat. Oleh itu, botol tupperware air yang akan dijual kepada “target customer” mampu menyelesaikan masalah bekalan air bagi para pelajar sekolah.

Contoh tawaran nilai (value proposition) yang mampu memuaskan kehendak pelanggan:

Walau bagaimanapun, setiap pelajar mempunyai “preference” atau pilihan sendiri dalam memilih tupperware air. Oleh itu, kita boleh pelbagaikan jenis dan warna botol tupperware air bagi menjamin kepuasan pelanggan.

Contoh tawaran nilai (value proposition) yang mampu memberi nilai tambah kepada pelanggan:

Kemudian, kita lihat pula sejauh mana business tupperware kita mampu memberi nilai tambah (added value) kepada pelanggan. Apa yang menjadikan business kita lain daripada yang lain? Kenapa customer (pelanggan) perlu beli dari kita? Persoalan ini la yang akan selalu muncul apabila kita berhadapan dengan pelanggan. Bagi memberi keunikan atau kelainan terhadap business kita, mungkin sedikit inovasi boleh dilakukan dengan menyediakan pita nama di atas setiap botol bagi memudahkan para pelajar mengenali botol masing-masing.

 

Kesimpulannya, “value propositions” adalah untuk menyelesaikan masalah, memuaskan kehendak pelanggan dan memberi nilai tambah (value added).

 

PANDUAN RINGKAS CARA MENGISI TEMPLATE BMC
SECARA PERCUMA DI KHAIZ EMPIRE!

  Comments are closed

  Khaiz Empire
  C-1st-7, 1st Floor, Block C,Lorong Bizhub 1A,
  Bandar Sierra, Mile 13.5, Jalan Tuaran,
  88450 Kota Kinabalu, Sabah
  No DBKK : 0000159445 T
  © Since 2013 Khaiz Empire. All rights reserved.