TOP3 E-COMMERCE YANG POPULAR DI MALAYSIA

E-Commerce atau E-Dagang secara ringkasnya, merupakan satu sistem laman web yang membolehkan pemiliknya melakukan penjualan atau jual beli bersama pelanggan. E-commerce mula mendapat perhatian di Malaysia pada sekitar tahun 2010.

Sejak dari itu,E-commerce mula popular dan pembelian barang secara online bukan lagi satu perkara yang asing di kalangan rakyat Malaysia.Dari tahun ke tahun sudah banyak E-commerce yang terhasil.Selain dijadikan sebagai lubuk pembelian,ia juga mampu membantu para peniaga untuk melakukan penjualan.

Berikut merupakan E-commerce yang popular di Malaysia seperti  :-

  1. SHOPEE

Shopee ialah platform E-Dagang yang beribu pejabat di Singapura di bawah Sea Group, yang ditubuhkan pada tahun 2009 oleh Forrest Li. Shopee dilancarkan di Singapura pada tahun 2015, dan diperluas jangkauannya ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina

 

  1. LAZADA

Lazada Malaysia diasaskan pada tahun 2012 yang beerpengkalan di Kuala Lumpur adalah salah sebuah cawangan Lazada Group, sebuah syarikat swasta e-dagang yang turut beroperasi di beberapa buah negara di Asia Tenggara, termasuklah Indonesia, Singapura, Thailand, dan Vietnam.

 

  1. PG Mall

PG Mall telah diasaskan oleh Dato’ Wira Louis Ng yang juga merupakan Pengerusi Eksekutif PG Group. Ia telah mula di tubuhkan pada tahun 2017.PG Mall adalah satu-satunya platform yang mempunyai major e-wallet patners seperti Maybank, QRPay, Touch n Go, e-wallet, Booast, GrabPay, Alipay dan lain-lain.

 

 

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping